LAVKARBO – tips til å begynne!

Jeg vil komme med noen gode tips for å lykkes med lavkarbo.

Når du likevel skal lage mat, lag litt ekstra slik at du kan ha til lunsj dagen etter.

Planlegge og handle for hele uka, lag en ukesmeny, da er det enklere å finne middager og lignende i stedet for å gå lei.

Lytt til kroppen, prøv lavkarbo en stund, kjenn forskjellen! Obs.. vær tålmodig.

Finn din metode, prøv og feile. Noen går rett på lavkarbo fra høykarbo, mens andre trapper gradvis ned.
Ketolyse og Fedon Lindberg er to klassikere. Her kan du lese litt om dette:

http://ketolyse.no/
http://fedon.no/

Spis variert! Da er det mindre sjanse for å ikke gå lei.

Sett deg mål, først oppnåelige delmål

                                        ☆

"Bytt-ut-liste"

Poteter:
bytt ut med sellerirot/jordskokk/pastinakk/blomkål –  fløtegratinert sellerirot, pastinakkpuré, sellerirotmos, Sellerirotsalat, sellerirotfries++ bare fantasien som stopper deg, bare bytt ut sellerirot der du vanligvis bruker potet.

Ris:
Blomkålris – raspet blomkål stekt i panna med smør.

Pasta:
Lavkarbopasta – oppskriften finner du her:
http://m.meglerfru1.blogg.no/1476355036_lavkarbopasta.html

Brød: lag ditt eget lavkarbo brød

Knekkebrød: lag ditt eget knekkebrød

http://m.meglerfru1.blogg.no/1478369422_lavkarbo__knekkebrd__.html

Posesaus:
Lag din egen saus uten hvetemel, bruk for eksempel Johannesbrødkjernemel som tykning eller kok inn kremost.

Potetgull:
Kims bacongull
Flæskesvor
https://www.google.no/search?q=kims+bacongull&client=ms-android-samsung&prmd=imvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjuz8X3-I_QAhXGhiwKHUOrDnAQ_AUIBygB&biw=412&bih=652#imgrc=3KbJ8gLQdXBj9M%3A

Lettmargarin:
meierismør eller Bremykt. Bremykt inneholder 70% smør og 30% olje.

Hvetemel:
Fiberhusk/psyllium  (det er det samme),
Mandelmel, kokosmel, soyamel eller mel generelt fra nøtter.

Sjekk matvarer med innholdsfortegnelse. Det står kronologisk rekkefølge fra mest til minst av innhold.

En vare kan ha kun 5-6 karbohydrater pr 100 g.,  likevel kan det inneholde sukker.

Et eksempel her på Italiensk salat fra Denja:
INGREDIENSER
grønnsaker (kål 19 %, gulrot 16 %, sylteagurk), rapsolje, vann, eple,
ananas, eggeplomme, sukker, sennep, salt, fortykningsmiddel
(guarkjernemel, xantangummi), surhetsregulerende middel
(natriumdiacetat, sitron-, eplesyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat,
natriumbenzoat)

Det kommer selvfølgelig an på hvor strikt du er på hva du skal spise og ikke.  Denne inneholder sukker så den er for meg ikke lavkarbo selv om den inneholder lite sukker.

Det er kjekt å ha en huskeregel på å velge matvarer med rundt 5 karbohydrater pr 100 g, og velg så ren mat som mulig.
Grønnsaker som vokser under jorda har som regel ganske høyt karboinnhold, men jeg har kommet så langt at jeg spiser gulrot og kålrot fordi.
Sellerirot inneholder bare 3,2 g karbohydrat pr 100 g, selv om det er en rotgrønnsak.

Er du usikker på innhold i de forskjellige matsortene kan du søke opp her:

http://www.matvaretabellen.no

Tips for deg som vil spise færre karbohydrater og ha et stabilt blodsukker

1. Kutt ut brus og andre søte drikker og unngå store mengder med melk.
– drikk heller vann, sitronvann og farris.

2. Kutt ut sukker, (rørsukker- farin) Kaker, boller, søt sjokolade, godteri og liknende.
– erstatt med Sukrin og andre søtningstoffer. ( min favoritt er tagatesse)

3. Reduser/kutt ut inntaket av stivelsesholdige matvarer som brød, poteter , ris og pasta.

4. Unngå lettbrus – mange får søtsug med, det er viktig at du venner deg av med at du stadig vekk skal ha noe søtt i munnen.

5. Spis maksimalt en frukt om dagen – velg heller bær og grønnsaker.

6. Bruk produkter som naturell yoghurt, biola naturell, kesam, cottage cheese, creme fraiche, rømme, kremost og fløte.

7. Øk inntaket av naturlig fett og proteiner- det gjør at du holder deg mett lenge og reduserer behovet for karbohydrater

8. Ha alltid noen matvarer tilgjengelig for å tilfredstille en plutselig sultfølelse hvis du er overarbeidet, trett eller stresset – nøtter, ost, spekekjøtt, egg, bær, proteinbar  og noen biter mørk sjokolade- minst 70% kakao.

9. Prøv tilskudd av krom – fjerner søtsug!

10. Merker du at du får fortere leggkramper ta magnesium.

2 kommentarer
    1. Hei.
      Takk for inspirerende blogg og spennende oppskrifter. Kroppen min har det best på lavkarbo og sønnen min tåler ikke gluten. Her har jeg funnet kaker og matretter som tar høyde for begge, jippi! Lurer veldig på hvor du kjøper alle ingrediensene du bruker?

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg